Messias, Satan og forkortelser

Dette innlegget er 8 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.
Illustrasjon: Ingvild Döderlein Åsebø
Illustrasjon: Ingvild Döderlein Åsebø

Nye studenter ved Det psykologiske fakultet bør forberedes på det vi gamle studenter allerede vet: Veien mot psykologtittelen er brolagt med forkortelser. Simen M. Ekelund legger hovedoppgaven til side for å skrive en hyllest til disse flotte bokstavkombinasjonene.

Tekst av: Simen M. Ekelund
Psykologstudent ved Det psykologiske fakultet, UiB

Jeg har tilbragt cirka en fjerdedel av mitt liv som profesjonsstudent på Det psykologiske fakultet. En slik investering bør lønne seg. Man bør sitte igjen med en viss akademisk tyngde og personlig dannelse. Og sannelig – når folk spør hva jeg har lært etter alle disse årene, er jeg aldri i tvil om mitt svar: forkortelser. Disse fordømte forkortelsene. Veien mot psykologtittelen er brolagt med forkortelser. Jeg tenker en kjapp illustrasjon av dette kan være en god måte å ønske våre nye medstudenter velkommen, slik at de kan se frem til alt de har å lære.

Når fadderuka er over og de hyggelige velkomstforeleserne takker for seg, banker statistikken på døra til psykologstudenten. «God dag» sier SPSS, og inviterer inn sine trillingvenner ANOVA, MANOVA, og ANCOVA. Rett bak snubler små bokstaver som p, d, g, og es inn. «Hva i all verden er dette?» lurer psykologstudenten. Dette er bare begynnelsen, min venn. For rett rundt svingen, kommer hjernestrukturene og alle deres absurde gyri og sulci. De er akkurat ferdig med CAT, fMRI og TMS, og er klare for fest.

Etter festen er over og hjernen har koblet seg til EEG-maskinen for å samle deltabølger, senker det seg en stillhet over huset til BC. «Er det over?» spør psykologstudenten naivt. Selvfølgelig er det ikke over – du skal vel bli kliniker? Internpraksis er her, og CBT gjør sin inntreden. Tre bokstaver som skal hylles som både Messias og Satan om hverandre de neste årene. Men trodde du det var så enkelt at all terapi er CBT? Neida, vi har MCT, MI, DBT og, EFT på lager. Vi har også den mystiske IPT, som har så god effekt på alle metastudier uten at vi noensinne lærer hva det egentlig er for noe. Dessuten har vi jo mindfulness – nei, unnskyld, vi har MBCT, MBRP og MBSR.

Psykologstudenten legger føttene på bordet og hendene bak hodet. «Freud», tenker vedkommende bestemt for seg selv, «Freud brukte ikke noen teite forkortelser. Han skjønte verdien i selvstendige, juicy navn som superego, anal fase og ødipuskompleks». La oss ta elefanten i rommet med en gang: Forkortelser er en sånn CBT-greie. Struktur, korthet, enkel kommunikasjon – herlig! Ingen psykodynamikere forkorter jo navnet psykoanalyse, selve erkesymbolet på alt som er ustrukturert, langvarig og umulig å forstå! Eller, jo, forresten, noen gjør kanskje det i metaanalyser og slikt. Men alle vet at mennesker som bruker forkortelsen PA både er skap-forkortere og skap-CBT’ere som hadde hatt godt av litt ACT rundt sin tilstand.

For å vite hva slags bokstaver pasienten har godt av, er det så klart viktig å kartlegge pasienten med andre bokstaver. Hvorfor ikke prøve MINI, SCL-90-R, GAF, MMPI-II, Kiddie-SADS, eller SCID-I og –II? Du ønsker å forstå individet, sier du? Skjønner. Prøv med BDI-II, BAI, PSWQ, IES, SPAI, MMSE, Y-BOCS, PANSS eller MADRS. Så svar meg: Sliter personen med MDD, GAD, PTSD, BPD, eller OCD? Du kan velge mellom DSM-5 eller ICD-10. Jeg er ikke kresen, selv om DSM-IV-TR alltid vil være favoritten min.

Etter å ha overlevd internpraksis, snubler psykologstudenten andpusten ut i eksternpraksis. Rustet med et arsenal av forkortelser på tre eller fire bokstaver, kan vel ingenting gå galt? Men så blir psykologstudenten fortalt av LIS-legen på avdelingen at DPS har avslått henvisningen. Personen fyller ikke 18 år før i oktober, så de anbefaler BUP. «Det viktigste er at personen ikke blir for lenge på PAM», fortsetter hun. «Uansett er det viktig å journalføre alt du gjør i DIPS. Men husk for all del å bruke riktig journalkode. Om du lurer på noe, kan du spørre psykologspesialisten på PUT. Snart er du jo PUS, så det er viktig at du vet hva du driver med.»

Godt semester, alle sammen!

(Forfatter Simen M. Ekelund er studentrepresentant i SPU i NPF. Mange forvekslet SPU med PSU, men nå heter PSU heldigvis PSF, så da er alt mye enklere.)

Dette innlegget er 8 år gammelt. Informasjon i innlegget kan være utdatert.